dijous, 9 d’octubre del 2014

Engeguem Sampler Sèries

Sampler Sèries és l'aposta de L'Auditori de Barcelona per les noves músiques a través d'un recorregut amb propostes que incorporen elements d'R+D en l'àmbit de la música. Un dels eixos fonamentals d'aquesta aposta és, a banda de la interacció amb els espais dedicats a l'art contemporani de la ciutat de Barcelona, la vinculació amb festivals internacionals de referència de nova creació sonora.



En aquesta ocasió, es presenta un projecte de col·laboració amb el Huddersfield Contemporary Music Festival (hcmf//), festival que, actualment en la seva 37a edició, representa la principal plataforma de difusió de la música contemporània al Regne Unit. L'actuació conjunta de dues plataformes de l'estabilitat com són L'Auditori i el hcmf// és la configuració d'una nova xarxa de cooperació i el bastiment d'un nou circuit, més o menys independent o alternatiu del que fins ara ha gaudit de privilegis d'oficialitat, lliurant a la ciutat de Barcelona la possibilitat de posicionar-se cada cop més com un punt estratègic en el mapa de la creació sonora.

L'aposta d'aquesta programació posa en dubte els paràmetres i les característiques del que tradicionalment hem entès per composició. Si Carl Dalhaus proposava com elements necessaris per a parlar d'una composició la construcció d'un objecte estètic a partir d'una estructura completa en si mateixa, fixada per escrit i (re)elaborada a partir de la interpretació, cada un dels cinc concerts del hcmf// @ L'A desafia, des de diferents fronts de batalla, aquestes condicions de possibilitat.

La paradoxa de ser una institució que acull les propostes que s'han forjat històricament a partir del qüestionament i l'oposició radical als modes institucionalitzats de compondre, interpretar, escoltar i viure la música fa palès el canvi de paradigma en la programació de músiques contemporànies de L'Auditori, entenent que és impossible fer R+D sense experimentar, sense fer experiments i -aprofitant l'etimologia- sense possibilitar el dret a la música com experiència.

Potser l'experiència és més insòlita i agosarada si defugim els marges de l'establert, si gosem traspassar la franja i aventurar-nos cap a allò que no coneixem. David Nicholls proposa el traç d'aquesta línia imaginària entre el límit de les convencions i els territoris inexplorats com la frontera entre l'avantguarda (si més no, capdavantera del mainstream) i l'experimental (off road). Barcelona, des del moviment laietà, els Free Diffusion i el laboratori Phonos fins a l'actualitat amb el Sónar, LEM o Störung, entre d'altres, és un territori de cultiu -i de consagració- de l'experimentalitat sonora. Sampler Sèries s'afegeix com a bastió de les músiques de recerca, amb aquest blog com a espai d'interacció.

© Jordi Alomar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada