dijous, 23 d’octubre del 2014

Tarab Cuts de John Butcher @ hcmf// BCN

Programa

24/10/14 - 22:00h - L'Auditori

John ButcherTarab Cuts (2013) 60' *

*Estrena nacional

John Butcher: composició, saxofon, arxius de so, feedback
Mark Sanders: percussió

Més informació i compra d'entrades clicant aquí.


Notes

John Butcher


John Butcher (nascut a Brighton, 1954) és un dels capdavanters en l'experimentació musical lliure. Després de doctorar-se en Física Teòrica el 1982 i deixar posteriorment el món acadèmic, la seva activitat musical gira entorn de la improvisació, la composició, l'electroacústica i els projectes site-specific, com Resonant Spaces (2006), una col·lecció d’instal·lacions a indrets inusuals d’Escòcia i les Illes Orkney.



Ha treballat amb primeres figures de l’escena experimental com John Tilbury, John Edwards, Toshi Nakamura, Otomo Yoshihide i The EX, entre d’altres. Fou director del London Musician’s Collective i fundador del London Improvising Ensemble.És professor convidat a les universitats de Montréal, Stanford i Royal Academy of Music de Londres, entre d’altres.

Curating Sound Performance: The Park Tunnel, Derby Road. Nottingham (2013)




Visiting Tarab 


El 2011 rebé l'encàrrec per part de l'artista libanès Tarek Atoui i Performa 11 d'escriure una peça a partir d'enregistraments històrics de música àrab de la col·lecció de Kamal Kassar, basant-se en el concepte de Tarab. Aquest és un terme central en la tradició musical àrab que pot referir-se tant a la sensació d'encantament o èxtasi produïda per una música captivadora com a aquesta música mateixa, denotant també una relació activa entre l'intèrpret i el públic. Aquest projecte col·lectiu—Visiting Tarab— consistia en un encàrrec a setze compositors que viatjaren a Beirut per a explorar l’arxiu de Kamal Kassar a l’Amar Foundation, probablement un dels més grans del món pel que fa a música clàssica àrab. El projecte, presentat a Nova York, a la Serpentine Gallery de Londres i a Sharjah (Líban), presentava encàrrecs a artistes tan diversos com Anti-Pop Consortium, Uriel Barthelemi, Jonathan Butcher, Mira Calix, DJ Spooky, Lukas Ligeti, Robert Lowe, Raz Mesinai, Zeena Parkins, Ikue Mori, Sara Parkins, Elliott Sharp, Zafer Tawil i Georges Ziadeh, ultrapassant qualsevol distinció entre categories musicals.

Fragments del projecte Visiting Tarab estrenat a Performa 11 (2011)








Tarab Cuts


La peça original, Between the Skies (part d’aquest projecte col·lectiu), és el germen de Tarab Cuts, un encàrrec de Graham McKenzie, comissari de hcmf//, i Out of the Machine on es demanava a l'autor una expansió i reelaboració de la proposta, fins al punt de convertir-la en una peça de llarga durada. L'addició d'enregistraments multi-track de fonogrames de 78 rpm de música clàssica àrab i sufí d’entre 1905 i 1930, i de la percussió de l'improvisador Mark Sanders resulta en una peça completa, on la interacció entre èpoques i cultures amb evocacions d'ànims i contextos omple un cabal de consciència múltiple. Un collage inter-tradicional i intertextual bastit per a canalitzar, a través de nous camins, experiències d'improvisació i preguntes sobre la continuïtat, la interacció i la influència.

Podeu saber-ne més llegint aquesta entrevista a l'autor:
http://counterflows.com/john-butcher-interview-by-stewart-smith/

© Jordi Alomar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada