dimarts, 13 d’octubre del 2015

Josep Sanz: IRR_Study#2


 Instal·lació audiovisual


Inauguració: 15 octubre 2015
19:30 h
L'Auditori Foyer de la sala 2

Gratuït amb l'entrada dels concerts a la sala 2 i 3


Neue Vocalsolisten Stuttgart, conjunt vocal enregistrat









Josep Sanz, davant de la qüestió fonamental de quin és el sentit i el propòsit de l’art —i des d’aquest, la creació musical— defineix clarament les seves premisses: ha de ser irregular, irracional i irreverent. Així comença la sèrie IRRStudies.

IRR_Study#1, per a dos pianistes que canten i toquen teclats i percussió a uns tempi impracticables, se centrava en la irracionalitat de les variacions temporals fins al punt de fer la peça intocable. Interessat per aquest fenomen, l'autor el prengué com a punt de partida per a IRR_Study#2. No es tracta en aquest cas de portar els cantants a un límit impracticable, sinó d’emprar-los com a font de recursos que seran tractats posteriorment en l’estudi, en un procés de muntatge audiovisual que esquartera, permuta i articula els gestos crus enregistrats fins a crear una obra plenament “irr” que només existeixi audiovisualment.




Els recursos sonors de partida són tot un vocabulari gestual —reminsicent d'un esperanto  imaginari— amb un component teatral innegable, que permet el bastiment d’una estructura contrapuntística de constel·lacions motíviques encadenades de forma gairebé narrativa. Dins d’aquesta estructura s’articulen seqüències de tensió-distensió amb una constant fricció entre els elements visuals i sonors: zappings visuals que tallen l’aparent coherència de continuïtat sense fer-se ressò en la dimensió sonora, i a la inversa. El tractament informàtic de l’articulació sonora de la veu humana en aquesta peça genera un espai sonor de qualitat elèctrica però de corporeïtat mundana. Tot i la distància, independència i aïllament entre cada una de les veus, la instal·lació es pot escoltar des d’una noció compartida de so i gest dramàtic gairebé cambrística.

IRR_Study#2 va ser creada dins el projecte col·lectiu Mediterranean Voices, una interpretació de les contradiccions, proximitats i distàncies de la Mediterrània des de la perspectiva de dotze compositors de dotze països de la riba mediterrània, juntament amb els Neue Vocalsolisten, el videoartista Daniel Kötter i l’arquitecta Sofia Dona. La proposta de Josep Sanz suposa un exili dels espais, codis i circuits de representació tradicionals, atrinxerant-se en les pantalles. Un gest de desterrament, independència i obertura: “si ja tinc una idea clara de què vull escriure, si ja conec cada graó del procés i sé com vull que soni finalment, compondre no m’interessa. Per a mi, el viatge és molt més important que el resultat final”.


© Jordi Alomar 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada